Hjärta, Hjärna och Händer

Plåtslagare är inget machoyrke för hårda killar. Tvärtom är det ett jobb för både killar och tjejer som gillar att skapa saker med händerna samtidigt som hjärnan ställs inför kreativa utmaningar. Som byggnadsplåtslagare arbetar du både inne i verkstad med tillverkning och ute på byggen med montering. Och som ventilationsplåtslagare arbetar du en hel del med installation av kanaler och detaljer.

Frihet

9/10 plåtslagare kommer antagligen att säga att friheten är det absolut bästa med yrket. vad som är det bästa med jobbet kommer nog de flesta att svara friheten. Det är det ultimata jobbet för dig som tycker om ett fritt och fysiskt jobb där du får vara ute mycket & jobba med växlande arbetsuppgifter. Du möter hela tiden nya människor och får prova på att jobba i olika miljöer. Att du sen är en viktig del i ett större sammanhang gör ju inte det hela sämre. Plåtslagare är nog ett av få yrken man inte tröttnar på.

Framtiden ser bra ut

För inte så länge sen var videouthyrare och cd-försäljare framtidsyrken. Snart kan du hitta både videokassetten och cd-skivan på Tekniska Museet.
Däremot kommer du aldrig att hitta en plåtslagare där av det enkla skälet att det kommer alltid finnas hus. Och så länge nya hus fortsätter att byggas kommer plåtslagare att vara efterfrågade. I dagens marknads finns det faktiskt för lite plåtslagare. Marknaden skriker efter kompetenta plåtslagare så det finns mycket gott om arbete i branschen. 

Plåt är framtiden

Du kan välja att plugga till byggnadsplåtslagare eller ventilationsplåtslagare. Som byggnadsplåtslagare arbetar du både på verkstad med tillverkning och ute på byggen med montering. Oftast sker tillverkningen i företagets verkstad innan materialet körs ut till byggplatsen. Arbetsuppgifterna utvecklas hela tiden och med nya byggtekniker i tunnplåt kan det bli plåtslagaren som monterar hela stommen till huset som byggs.

Bra drag på jobbet

Du kan välja att plugga till ventilationsplåtslagare eller byggnadsplåtslagare. Som ventilationsplåtslagare får du jobba med ventilationsanläggningar som reglerar luftväxlingen i ett rum. Det kräver avancerad teknik och professionella ventilationsplåtslagare som sköter tillverkning, montering och skötsel av alla delar i ventilationsanläggningen.

Ett yrke för alla

Visst är det ett tufft yrke men nej, man behöver inte kunna lyfta hundra kilo plåt på raka armar eller balansera på taket med en stor verktygslåda i varje hand. Och framförallt behöver man inte vara kille. 

Med risk att sticka ut hakan kan tjejer till och med vara bättre på problemlösning än vad många killar är. Något som är en av de viktigaste egenskaperna för en plåtslagare.

Teori i praktiken

Som plåtslagare får du använda både händerna och huvudet. Det gäller att ligga steget före och tänka ut smarta lösningar på olika problem. Det kan till exempel handla om att räkna ut hur mycket material man behöver och hur lång tid ett jobb kommer att ta. 

Eller veta hur vattnet rinner så att taket inte läcker in när du har lagt det. Du behöver däremot inte vara något mattegeni utan kommer långt med vanliga grundkunskaper. 

Jobbar du som ventilationsplåtslagare ställs du även inför utmaningar där du måste ta hänsyn till luftflöden, ljud- och brandspridning.

Frågor och svar

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna som handlar om att bli plåtslagare och annat som har med branschen att göra.
 
Känner du pressen på dig att gå i dina föräldrars eller släktingars fotspår och bli advokat, hjärnkirurg eller raketforskare fast du innerst inne drömmer om att bli plåtslagare? I så fall har vi lite sköna argument du kan droppa hemma inför gymnasievalet.
 
”Med en sjyst plåthammare slår man omvärlden med häpnad.”
 
”Titta på morbror Arvid som blev revisor. Nu sitter han inne fem år efter att skatteverket kollat bokföringen. Som plåtslagare får jag garanterat vara ute i friska luften.”
 
”Plåtslagaryrket är inget för träskallar.”
 
”Man måste vara en duktig kirurg för att skära ner studieskulderna efter läkarutbildningen. Som plåtslagare behöver jag inte ha ett öre i studielån.”
 
”Mamma, du säger ju alltid att du är svag för hantverkare.
I alla fall när pappa inte hör.”
 
”Takplåtslagare är nog snabbaste sättet att komma upp sig här i världen.”

Gå din egen väg

Det finns tre olika vägar att bli plåtslagare. Den vanligaste är att man går gymnasieskolans treåriga byggprogram och sedan väljer plåtslageri som inriktning i årskurs två. 

Skulle byggprogrammet på din gymnasieskola sakna egen plåtslageriutbildning kan du göra delar av den på branschens egen skola. Den praktiska utbildningen gör du på ett företag. 

Efter din treåriga grundutbildning följer ungefär två och ett halvt års anställning som lärling på ett plåtslageri innan du efter avklarad yrkesexamen får ditt yrkesbevis. 

Den andra vägen är som företagslärling vilket innebär att du är anställd som lärling i ett företag och gör kompletterade utbildning. Efter godkänd kompletterande utbildning och avklarad yrkesexamen får du ditt yrkesbevis. 

Och den tredje vägen innebär arbetsmarknadsutbildning i samarbete med länsarbetsnämnden och arbetsförmedlingen. Efter fyrtio veckors utbildning får du anställning som lärling innan du efter avklarat slutprov får ditt yrkesbevis.

Slå igenom

Vill du ha ett kontorsjobb där du sitter vid ett skrivbord och flyttar papper mellan nio och fem kan du sluta läsa här. Men vill du ha ett omväxlande, fritt och kreativt jobb med bra lön där du får använda både händer och hjärna, kanske du ska titta närmare på att bli plåtslagare. Och oavsett om du jobbar som byggnadsplåtslagare eller ventilationsplåtslagare kan du vara säker på en sak. Så länge människan bygger hus lär det behövas plåtslagare.

plåtslagare göteborg
plåtslagare header
plåtslagare i verkstad
plåt design göteborg
plåttak

Plåtslagare Göteborg erbjuder allt inom plåtslageri tak och fasad tjänster. Vi lämnar kostnadfritt förslag på åtgärder samt offert på detsamma. En plåtslagare måste vara något av en allkonstnär och i vår verkstad löser vi det mesta med kreativitet erfarenhet och finurlighet. Vår framgång vilar på den yrkesskicklighet vi har att erbjuda. 

csr badge logo

Karin Boyes gata 10
411 11 Göteborg 
031-787 33 44
Mån – Sön 07:00 to 18:00 

• Vi utför ROT-arbeten för privatkunder!
• Vår verkstad ligger i Göteborg

© 2019 Plåtslagare Göteborg

OFFERT

Bitnami